MENU DESPLEGABLE

Gatz ugariko dietak ahuldu egiten du immunitate-sistema

Funtzio immunitarioaren erregulazioan parte hartzen duten zenbait hormona aldatuz, sodio-kloruro gehiegiak inhibitu egiten du bakterio-infekzioen aurkako defentsa-erantzuna.


 Zenbait ebidentziaren arabera, dieta bidez gatz gehiegi hartzeak sistema immunitarioaren erantzuna areagotzen du, batez ere larruazalean, eta Alemaniako Bonneko Unibertsitate Ospitaleko zientzialariek, Christian Kurts buru dutela, ez dute erantzun hori eman. Science Translational Medicine aldizkarian argitaratutako artikuluaren arabera, sodio-kloruro gehiegi izateak immunozitoen eta, bereziki, neutrofiloen bakterio-kontrako erantzuna arriskuan jarriko luke. Baina efektu hori zeharkakoa litzateke.

Esperimentuak Eschericha coli bakterioekin inokulatutako saguetan egin ziren, pielonefritisa (giltzurrunei ere eragin diezaiekeen uretrako infekzioa) garatzeko. Esperimentuek erakutsi zuten gatz askoko elikagaiak kontsumitzeak mikroorganismo patogenoen hazkuntza errazten zuela. Era berean, giltzurrun-ehunaren azterketak agerian utzi zuen neutrofiloen gaitasunean akats nabarmenak zeudela, globulu zuri mota bat, bakterioak fagozitatu eta kentzeko.


 Baina, zein mekanismoren bidez aldatzen du sodio kloruroak funtzio immunitarioa? Giltzurrunek gatz gehiegi kanporatzen duten moduan erantzuten zaio galdera horri. Kasu honetan, sodioaren eta uraren arteko oreka osmotikoa, odola behar bezala iragazteko funtsezkoa dena, aldatu egiten da. Ondorioz, eta desoreka hori zuzentzeko, giltzurrun-ehunak urea proteinaz ordezkatzen du elementu kimikoa. Horrek neutrofiloen ekintza arinduko luke, baina ez litzateke faktore erabakigarria izango.

 Emaitzen arabera, gatza kentzeko, organismoak aldosterona hormonaren sintesia murriztuko luke; hormona hori giltzurrunen gaineko guruinean gertatzen da. Hormona-zikloaren disrupzioak eta aldosteronaren aitzindarien metaketak zuzenean inhibituko lukete neutrofiloen funtzio bakterizida.

 Boluntario osasuntsuen azterketan sartu izanak gizakietan lortutako emaitzak berresteko aukera eman zuen. Hain zuzen, gatz ugariko dieta egin ondoren, hau da, egun bakoitzeko janari lasterreko bi errazioren baliokidea, astebetez, parte-hartzaileek neutrofiloak parte-hartzaileen odoletik isolatu zituzten, eta karraskarietan hautemandakoen antzeko aldaketak hauteman zituzten.

 Kurtsentzat eta haren laguntzaileentzat, ikerketaren ondorioen arabera, sodio-kloruro gehiegi kontsumitzeak ez luke beti sustatuko immunitate-sistemaren erantzun proinflamatorioa, orain arte asko onartu den hipotesia. Beraz, gatzaren eguneroko kontsumoari buruzko gomendioak berrikustea gomendatzen dute, eta jakinarazten dute mendebaldeko dietak, gozagarri horretan aberatsa denak, bakterio-infekzioak larriagotu ditzakeela.



Egilea: Marta Pulido Salgado  ,   INVESTIGACIÓN Y CIENCIA


iruzkinik ez:

Argitaratu iruzkina