1.AZIDOTASUNA
ETA pH-a
Helburua
-         
Azidotasun
kontzeptuari buruzko oinarrizko ideia edukitzea.
-         
Azidotasuna neurtzeko
pH paperaren erabilgarritasuna ezagutzea.
Materialak                            Produktuak
Hauspeakin-ontziak                     Ura                                                                Sodio
sulfuroa
Flasko ikuzlea                                Limoi-zukua                                                Sodio
kloruroa
Plastikozko pipetak                      Jogurta                                                         Amonio kloruroa
Espatula                                         Amoniako
disoluzioa                                 Azido
klorhidrikoa
pH paper adierazlea                    Azidotasunaren aurkako
pastilla             Potasio hidroxidoa
(dis)
Beirazko hagatxoa                        Sodio karbonatoa                                      C
bitamina
Portzelanazko plaka                     Sodio bikarbonatoa                                   Ozpina
                                                        Sodio
sulfatoa
Esperientzia egiteko argibideak
1.      
Erabiliko dituzun
lagin guztiak portzelanazko plakaren hutsuneetan ipin ditzakezu. Erabilitako
produktua egoera solidoan baldin badago, aldez aurretik uretan disolbatu
beharko duzu plakaren zulotxoan. Disolbatua edo egoera likidoan badago,
zuzenean sartuko duzu plakaren hutsunean.
2.      
Beirazko hagatxoaren
muturra likido edo disoluzio bakoitzean busti ezazu eta paper adierazlearekin
kontaktuan jarri. Kolorazioa eta kasu bakoitzean markatzen duen pH-a idatzi.
Ohar garrantzitsuak
§  Erabilitako portzelanazko plakak erabat garbia egon
beharko du froga guztiak  egin aurretik.
§  Plastikozko pipetak ur garbitan sarritan garbitzea oso
garrantzitsua da, batez ere beste disoluzio batekin erabili baino lehen.
§  2.ataleko proba bakoitza egin baino lehen, beirazko
hagatxoa ere garbitu behar da.
| 
ERABILITAKO 
PRODUKTUA | 
PAPER
  ADIERAZLEA | 
IZAERA AZIDOA, 
BASIKOA ALA 
NEUTROA? | |
| 
KOLORAZIOA | 
pH | ||
Emaitzak: Ondoko taula
egin eta bete
2. ETXEKO
   ADIERAZLE BATEN PRESTAKETA ETA ERABILERA
  
Helburua
- 
Etxeko adierazle baten prestaketa eta erabilera, zenbait disoluzioren izaera azido ala basikoa egiaztatzeko.
- 
Laborategiko oinarrizko tresneria era egokian erabiltzea.
Materialak                                           Produktuak
2
hauspeakin-ontzi (50 eta 250 mL-koak)           Ura
Saiodiak                                                               Limoi-zukua
Flasko
ikuzlea                                                      Jogurta
Plastikozko
pipetak (3)                                         Amoniako disoluzioa
Eustoina                                                           Azidotasunaren
aurkako pastilla
Eusteko
hagatxoa                                               Sodio karbonatoa
Giltzaur
bikoitza                                                   Sodio bikarbonatoa
Metalezko
uztaia                                                  Sodio sulfatoa
Sare
isolatzailea                                                Sodio sulfuroa
Bunsen
erregailua                                                Sodio kloruroa
Labana
edo ganibeta                                            Amonio kloruroa
Lonbarda
aza                                                         Azido klorhidrikoa
Espatula                                                               Potasio
hidroxidoa (dis)
Paper
adierazlea                                                  C bitamina
Beirazko
hagatxoa                                               Ozpina
Esperientzia egiteko argibideak
- Lonbarda aza zatitu ondoren, zati txiki batzuk 250 mL-ko hauspeakin-ontzian sartu, eta uragehitu erabat estali arte. Nahastea irakin arte berotu, 5 minutu horrela eduki eta,ondoren, erregailua itzali.
- Bero-bero dagoen hauspeakin-ontzia kendu (kontuz!) eta hoztu arte utzi.
- Lortutako disoluzioa dekantatu eta iragazi, eta tanta-kontagailua duen ontzi batean sartu.
- Plastikozko pipeta erabiliz, gutxi gorabehera, 3 mL saiodi batean bota, eta ondoren,lonbarda aza irakitetik lortutako disoluzioaren 2 tanta (adierazlea izango dira). Idatz ezazu lortutako kolorazioa (disoluzio neutro bati dagokio).
- Plastikozko pipeta erabiliz, sar ezazu 3 mL azido klorhidriko disoluzio saiodi batean eta prestatu duzun disoluzio adierazlearen 2 tanta gehitu. Lortutako disoluzioaren kolorazioa idatzi (oso disoluzio azido bati dagokio).
- Plastikozko pipetaren laguntzaz, potasio hidroxido disoluzioaren 3 mL saiodi batean sartu eta prestatutako disoluzio adierazlearen 2 tanta gehitu. Lortutako disoluzioaren kolorazioa idatzi (oso disoluzio basiko bati dagokio).
- Espatularen muturraren laguntzaz, irakasleak eman dizun produktu solidoetariko batetik. KANTITATE TXIKI BAT hartu, adibidez, azidotasunaren aurkako pastillatik. Saiodi batean sartu eta (plastikozko pipeta erabiliz) 3 mL ur gehitu, gutxi gorabehera. Produktua erabat disolbatu arte saiodia irabiatu. Jarraian, prestatu duzun disoluzio adierazlearen 2 tanta gehitu. Lortutako kolorazioa idatzi.
- Egin ezazu era berean irakasleak emandako beste produktuekin (ozpinarekin eta limoiarekin); disoluzioen kasuetan, adierazlea gehitu baino lehen, disoluzio bakoitzetik 0,5 mL hartu eta 2,5 mL ur gehitu; jogurtaren kasuan, KANTITATE TXIKI BAT espatularen muturrarekin hartu, eta, ondoren, 3 mL ur eta adierazlea gehitu.
- Beirazko hagatxoaren muturra prestatutako disoluzio bakoitzean busti eta paper adierazlearekin kontaktuan jarri. Kolorazioa eta kasu bakoitzean markatzen duen pH-a idatzi.
Ohar garrantzitsuak
- 
Erabilitako ontzi guztiak (saiodiak, hauspeakin-ontziak, etab.) erabat garbiak egon behar dute.
- 
Plastikozko pipetak ur garbitan sarritan garbitzea oso garrantzitsua da, batez ere beste disoluzio batekin erabili baino lehen.
- 
Beirazko hagatxoa, 9. Ataleko proba bakoitza egin baino lehen garbitu behar da.

iruzkinik ez:
Argitaratu iruzkina