MENU DESPLEGABLE

Azidotasuna eta pHa


1.AZIDOTASUNA ETA pH-a

Helburua
-          Azidotasun kontzeptuari buruzko oinarrizko ideia edukitzea.
-          Azidotasuna neurtzeko pH paperaren erabilgarritasuna ezagutzea.

Materialak                            Produktuak
Hauspeakin-ontziak                     Ura                                                                Sodio sulfuroa
Flasko ikuzlea                                Limoi-zukua                                                Sodio kloruroa
Plastikozko pipetak                      Jogurta                                                         Amonio kloruroa
Espatula                                         Amoniako disoluzioa                                 Azido klorhidrikoa
pH paper adierazlea                    Azidotasunaren aurkako pastilla             Potasio hidroxidoa (dis)
Beirazko hagatxoa                        Sodio karbonatoa                                      C bitamina
Portzelanazko plaka                     Sodio bikarbonatoa                                   Ozpina
                                                        Sodio sulfatoa
                                                                                             

Esperientzia egiteko argibideak
1.       Erabiliko dituzun lagin guztiak portzelanazko plakaren hutsuneetan ipin ditzakezu. Erabilitako produktua egoera solidoan baldin badago, aldez aurretik uretan disolbatu beharko duzu plakaren zulotxoan. Disolbatua edo egoera likidoan badago, zuzenean sartuko duzu plakaren hutsunean.

2.       Beirazko hagatxoaren muturra likido edo disoluzio bakoitzean busti ezazu eta paper adierazlearekin kontaktuan jarri. Kolorazioa eta kasu bakoitzean markatzen duen pH-a idatzi.


Ohar garrantzitsuak
§  Erabilitako portzelanazko plakak erabat garbia egon beharko du froga guztiak  egin aurretik.
§  Plastikozko pipetak ur garbitan sarritan garbitzea oso garrantzitsua da, batez ere beste disoluzio batekin erabili baino lehen.
§  2.ataleko proba bakoitza egin baino lehen, beirazko hagatxoa ere garbitu behar da.


ERABILITAKO
PRODUKTUA
PAPER ADIERAZLEA
IZAERA AZIDOA,
BASIKOA ALA
NEUTROA?
KOLORAZIOA
pH
Emaitzak: Ondoko taula egin eta bete




2. ETXEKO ADIERAZLE BATEN PRESTAKETA ETA ERABILERA

Helburua
  • Etxeko adierazle baten prestaketa eta erabilera, zenbait disoluzioren izaera azido ala basikoa egiaztatzeko.
  • Laborategiko oinarrizko tresneria era egokian erabiltzea.

Materialak                                           Produktuak
2 hauspeakin-ontzi (50 eta 250 mL-koak)           Ura
Saiodiak                                                           Limoi-zukua
Flasko ikuzlea                                                   Jogurta
Plastikozko pipetak (3)                                      Amoniako disoluzioa
Eustoina                                                           Azidotasunaren aurkako pastilla
Eusteko hagatxoa                                             Sodio karbonatoa
Giltzaur bikoitza                                                Sodio bikarbonatoa
Metalezko uztaia                                               Sodio sulfatoa
Sare isolatzailea                                                Sodio sulfuroa
Bunsen erregailua                                              Sodio kloruroa
Labana edo ganibeta                                          Amonio kloruroa
Lonbarda aza                                                     Azido klorhidrikoa
Espatula                                                            Potasio hidroxidoa (dis)
Paper adierazlea                                                C bitamina
Beirazko hagatxoa                                             Ozpina

Esperientzia egiteko argibideak

  1. Lonbarda aza zatitu ondoren, zati txiki batzuk 250 mL-ko hauspeakin-ontzian sartu, eta uragehitu erabat estali arte. Nahastea irakin arte berotu, 5 minutu horrela eduki eta,ondoren, erregailua itzali.
  2.  Bero-bero dagoen hauspeakin-ontzia kendu (kontuz!) eta hoztu arte utzi.
  3.  Lortutako disoluzioa dekantatu eta iragazi, eta tanta-kontagailua duen ontzi batean sartu. 
  4. Plastikozko pipeta erabiliz, gutxi gorabehera, 3 mL saiodi batean bota, eta ondoren,lonbarda aza irakitetik lortutako disoluzioaren 2 tanta (adierazlea izango dira). Idatz ezazu lortutako kolorazioa (disoluzio neutro bati dagokio).
  5. Plastikozko pipeta erabiliz, sar ezazu 3 mL azido klorhidriko disoluzio saiodi batean eta prestatu duzun disoluzio adierazlearen 2 tanta gehitu. Lortutako disoluzioaren kolorazioa idatzi (oso disoluzio azido bati dagokio).
  6.  Plastikozko pipetaren laguntzaz, potasio hidroxido disoluzioaren 3 mL saiodi batean sartu eta prestatutako disoluzio adierazlearen 2 tanta gehitu. Lortutako disoluzioaren kolorazioa idatzi (oso disoluzio basiko bati dagokio).
  7. Espatularen muturraren laguntzaz, irakasleak eman dizun produktu solidoetariko batetik. KANTITATE TXIKI BAT hartu, adibidez, azidotasunaren aurkako pastillatik. Saiodi batean sartu eta (plastikozko pipeta erabiliz) 3 mL ur gehitu, gutxi gorabehera. Produktua erabat disolbatu arte saiodia irabiatu. Jarraian, prestatu duzun disoluzio adierazlearen 2 tanta gehitu. Lortutako kolorazioa idatzi.
  8. Egin ezazu era berean irakasleak emandako beste produktuekin (ozpinarekin eta limoiarekin); disoluzioen kasuetan, adierazlea gehitu baino lehen, disoluzio bakoitzetik 0,5 mL hartu eta 2,5 mL ur gehitu; jogurtaren kasuan, KANTITATE TXIKI BAT espatularen muturrarekin hartu, eta, ondoren, 3 mL ur eta adierazlea gehitu.
  9. Beirazko hagatxoaren muturra prestatutako disoluzio bakoitzean busti eta paper adierazlearekin kontaktuan jarri. Kolorazioa eta kasu bakoitzean markatzen duen pH-a idatzi.

Ohar garrantzitsuak
  • Erabilitako ontzi guztiak (saiodiak, hauspeakin-ontziak, etab.) erabat garbiak egon behar dute.
  • Plastikozko pipetak ur garbitan sarritan garbitzea oso garrantzitsua da, batez ere beste disoluzio batekin erabili baino lehen.
  • Beirazko hagatxoa, 9. Ataleko proba bakoitza egin baino lehen garbitu behar da.









iruzkinik ez:

Argitaratu iruzkina